Nevoia de Dumnezeu

Am cerut “cine are nevoie de Dumnezeu, sa ridice mana!” dar am primit doar cateva reactii palide, iar atunci am cerut “cine nu are nevoie de El, sa ridice mana!”  – si totusi nimeni nu a indraznit sa-si declare aceasta independenta. Ce se intampla e ca afirmam dependenta de Dumnezeu, dar adesea, ciudat, ne vine greu sa o argumentam.

 In primul rand, avem nevoie de Dumenzeu, pentru ca asa am fost creati, sa depindem de El. Inseamna asta ca nu (mai) avem liberul arbitru? Sigur ca nu, doar ca e o caracteristica de design primar a omului. Dumnezeu l-a creat pe Adam din lut, apoi “i-a suflat in nari suflare de viata” omul devenind astfel mai mult decat o statuie sau un prototip, exersand existenta. Si totusi destul de asemanator cu celelalte vietati create de Domnul, pana cand El a mai facut ceva, a pus in om “gandul vesniciei, macar ca omul nu poate cuprinde […] lucrarea pe care a facut-o Dumnezeu” acesta incepand sa exerseze constiinta.

Purtam genetic in noi nevoia de Dumnezeu, careia ii raspundem, corect sau gresit, pana la sfarsitul vietii noastre. Fie ca imbraca forma credintei, fie a superstitiei, nevoia de Forta Suprema ne indeamna sa ne rugam, sa ne comportam etic, sa contemplam ideea vietii dupa moarte; in acelasi timp nu putem ramane inafara sistemelor religioase, de aceea sunt si crestini, si musulmani, si iudaici, si budisti, si taoisti, si multe altele asemenea orientari. Avem nevoie sa fim conectati la Dumnezeu, sa interactionam cu el, sa il simtim, sa il vedem daca se poate. De aceea si evreii in pustie, cand s-au vazut patruzeci de zile lipsiti de omul care il reprezenta pe Dumnezeu, Moise, au cerut sa aiba un dumnezeu imediat, vizibil, tangibil. Din acelasi motiv avem nevoie de cruci la gat si pe perete, de imagini cu sfinti sau de statui de marmura – avem nevoie fiecare de dumnezeul nostru.

Desigur, in calitate de crestini, noi trebuie sa stim foarte clar de ce avem nevoie de Dumnezeu, de cel adevarat. Cel mai bun exemplu este sa analizam rugaciunea “Tatal nostru”, o sinteza a tuturor aspectelor existentei noastre in care avem nevoie de raspunsurile si solutiile Lui, sinteza data de insusi Mantuitorul: nevoia de a experimenta in fiecare zi prezenta Lui, precum si implinirea voii Lui in viata noastra, domnia Sa  – ca si in cer – in toate lucrurile pamantesti cu care noi avem legatura; nevoia de purtare de grija, asigurarea celor necesare existentei noastre si a celor de care suntem responsabili; nevoia de iertare, de-a fi iertati si in egala masura de-a acorda iertarea celorlalti – si este atat de importanta iertarea pentru linistea sufleteasca; nevoia de protectie si de solutii in situatii de criza. Avem nevoie de interventia Ta Doamne, de prezenta Ta, de raspunsul Tau, pentru ca “a Ta este imparatia si puterea si slava in veci. Amin!”

Provocarea zilnica pentru noi este sa constientizam nevoia de Dumnezeu, sa fim atenti la indemnurile Duhului in acest sens si sa nu ne refuzam/negam dependenta noastra de El. Odata ce intelegem cat de reala este aceasta, in acelasi timp benefica noua, nu putem decat trai cu El, prin El si pentru El, si o vom face cu bucurie, pentru ca astfel vom functiona asa cum am fost proiectati, la capacitate maxima, descoperind mereu cat de minunat este Dumnezeul nostru!

Reclame

Despre tinerigepiu
Coordonator proiect

2 Responses to Nevoia de Dumnezeu

 1. adimatis says:

  Cat despre liberul arbitru, putem sintetiza astfel:
  „Toate lucrurile îmi sunt îngaduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngaduite, dar nimic nu trebuie sa puna stapânire pe mine.”

 2. tinerigepiu says:

  si de-asemenea:
  „Iau azi cerul si pamântul martori împotriva voastra ca ti-am pus înainte viata si moartea, binecuvântarea si blestemul. Alege viata,ca sa traiesti, tu si samânta ta, iubind pe Domnul Dumnezeul tau, ascultând de glasul Lui si lipindu-te de El: caci de aceasta atârna viata ta si lungimea zilelor tale, si numai asa vei putea locui în tara pe care a jurat Domnul ca o va da
  parintilor tai, lui Avraam, Isaac si Iacov.”
  Deuteronom 30: 19,20

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: