Despre modele

Cand vorbim despre modele, adica exemple demne de urmat, ne vine greu sa admitem sau chiar sa realizam ca fiecare dintre noi avem un astfel de model, desi poate nu ne-am gandit niciodata serios la acest aspect. Fiecare dintre noi urmam anumite tendinte, ne invartim in anumite cercuri de prieteni, ne uitam la anumite programe, ne plac anumite genuri muzicale… Avem preferinte, inclinatii, de unde rezulta aproape imediat cautarea dupa o anumita persoana care le reprezinta si cu care noi insine cautam sa ne identificam. De exemplu, juniorii de la echipa de fotbal vor sa joace toti, cand vor fi mari, asa cum joaca Ronaldinio, nu? Sau ca vreun alt fotbalist cunoscut, ziceti voi care, eu nu ma pricep prea bine. De ce se intampla asa? Pentru ca imaginea despre ce vom fi noi in viitor are nevoie de o reprezentare in prezent – exemplul de urmat!

Suntem creati cu nevoia de a avea modele de urmat. Astfel, nu se pune problema daca avem nevoie de modele, ci daca acceptam un anumit model; Dumnezeu ne-a facut dupa chipul si asemanarea sa, El S-a luat pe sine insusi ca model pentru crearea omului, asa incat noi avem genetic pusa in noi nevoia de a urma exemple, a imita. Bebelusii imita gesturile parintilor; baieteii imita miscarile razboinicului neinfricat din filme, fetitele se piaptana in oglinda cu multa atentie, asa cum face tanti; la scoala, invatam sa scriem literele dupa modelul pe care ni-l face doamna invatatoare la inceputul randului; mai tarziu ne preocupa ce haine se mai poarta, ce freza noua apare, unde se mai pun cercei si tatuaje, in ce club nou se merge, in ce mall, etc. Vedeti? Avem peste tot modele si le urmam, chiar involuntar, chiar inconstient. Am auzit: “Fii tu insuti!” Ok, dar dupa cine trebuie sa ma iau?

Care sunt modelele acceptate azi? Cei mai bogati, cei mai smecheri, cei mai descurcareti, cei mai populari, cei mai musculosi si cele mai siluete, cei mai bataiosi, cei mai revoltati, cei mai rai, manelistii, posesorii de BMW (seria 7), Gigi Becali, tiganii din telenovele, nerabdatorii la semafor, vitezomanii, ignorantii, badaranii si tupeistii, snobii; toti acestia si copiile lor raspandite peste tot. In acest context trebuie neaparat sa iti amintesc ca ai si alegerea de-a fi impotriva curentului. Nu un rebel, ci unul care nu se lasa hranit cu pufuleti!

Modelul nostru insa este Isus Cristos. Suntem chemati sa luam exemplul Sau in toate lucrurile, sa purtam jugul Lui si sa invatam de la El, despre ce inseamna dragostea, smerenia, sacrificiul, bunatatea, credinciosia, prietenia, renuntarea la sine si multe alte asemenea nobile trasaturi de caracter. Avem exemplul Lui, si al altora care l-au ales pe El ca exemplu (Pavel: “calcati pe urmele mele, intrucat si eu calc pe urmele lui Cristos”). Daca vom urma acest exemplu, noi insine vom deveni exemple demne de urmat. Si pana la urma aceasta ar trebui sa fie preocuparea oricarui om, sa adauge valoare la lumea in care traim, sa indemne si sa ajute si pe altii sa adauge valoare si tot asa mai departe. Peste tot in Biblie ni se propune exemplul lui Cristos, activ-pozitiv, nu lesne de urmat dar realist si durabil,  care face o diferenta si care influenteaza pe termen lung viata celorlalti.

Ai vrea sa devii tu insuti un model pentru altii? Sa fii respectat si ascultat, sa fii destul de important ca ceea ce faci tu sa conteze cu adevarat? Alege-ti exemplele potrivite, urmeaza-le si dezvolta-ti propriul caracter “dupa chipul lui Dumnezeu”!

Reclame

Despre tinerigepiu
Coordonator proiect

One Response to Despre modele

  1. martzian says:

    Ne place sau nu, fiecare dintre noi este un exemplu. Pentru cel putin o persoana. Cel putin din cand in cand. De cele mai multe ori, insa, influenta pe care o avem asupra celorlalti este semnificativa si de durata.

    Mai mult, fiecare dintre noi este in sine un model. Nu toti, sau nu mereu, reprezentam modele bune, care sa merite urmate, dar putem fie sa ii luminam pe cei din jurul nostru, fie sa participam la continua perpetuare a intunericului in care se afunda lumea aceasta; pentru ca ne sta inainte posibilitatea de a alege: binele sau raul, binecuvantarea sau blestemul.

    Va incurajez sa faceti… exact asa cum a zis Adi! 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: