Prietenia

Haideti sa ne imaginam ca am putea separa un individ de restul oamenilor si astfel l-am lasa sa se dezvolte fara sa aiba vreun contact cu restul lumii… Curand, acela ar muri, pentru ca familia, interactiunea si comunicarea, prietenia, sprijinul reciproc sunt aspecte indispensabile, nu putem exista fizic fara ele, iar in plan spiritual am fi goi, saraci, urati.

Daca ne aruncam privirea prin Cartea Proverbelor, notiunea de prietenie, prietenos sau  prieten apare de 27 de ori. Contextul este variat, insa putem deslusi cateva sensuri acestor termeni, din care intelegem mai bine meritele, riscurile, frumusetea si beneficiile acestui sentiment atat de puternic, care poate influenta decisiv viata unui om, in bine sau in rau.

Prietenia are o multime de calitati. Ea este placuta Domnului (15:26) – vedem asta din faptul ca El insusi incurajeaza prietenia si Se bucura atunci cand cineva sta alaturi de prietenul sau. Domnul insusi este prietenul cel mai bun pe care il avem noi. Apoi, prietenul adevarat iubeste si sprijina (17:17) – aflam (daca nu stiam deja din experienta noastra de viata) ca prietenul adevarat este adesea mai aproape ca un frate, iti sta alaturi si la bine si mai ales la rau. Prietenul adevarat te incurajeaza si te sfatuieste la lucruri bune fara sa caute folosul sau in primul randj ci se bucura de succesul tau, te scoate din incurcaturi, te asigura ca vei reusi, te tine de mana la greu, iti spune cuvinte frumoase si te imbarbateaza, te convinge sa nu renunti cand ajungi la capatul puterilor, iti este alaturi mereu! O, cat de frumos este sa ai prieteni adevarati!

Prietenia adevarata vindeca (16:24). Solomon o aseamana cu mierea, care este un balsam universal, un medicament dulce si placut – nu o aspirina nesuferita si amara, pe care o iei doar cand trebuie neaparat! Ea este in acelasi timp onesta, nu te pacaleste si nici nu iti da sperante false, nu te ridiculizeaza, nu te marginalizeaza, nu te face sa te simti inutil sau fara valoare, nu profita de vulnerabilitatea ta. Un prieten adevarat va sti cum sa iti spuna lucruri neplacute pe care nu ai vrea, dar pe care trebuie sa le auzi (27:6). Cat de important este sa ai prieteni pe care sa te poti bizui pentru o parere sincera, care nu iti vor aproba planuri rele sau nechibzuite, care nu iti vor da nadejdi false si nu te vor incuraja catre orice fantezie sau moft! Poate ne vom simti raniti de un sfat, o parere care nu ne convine, insa aceste rani sunt sanatoase! Aceste rani se vindeca si nu lasa cicatrici, si pana la urma vom vedea rostul lor in viitor!

Insa prietenia are si dusmani: interesul si planurile ascunse, invidia, gelozia, neiertarea (22:24; 19:4; 18:24)Dumnezeu este manios pe oamenii care prin fapte, vorbe sau atitudini rele strica o relatie de prietenie – si nu am vrea vreodata sa provocam supararea Lui, nu? Astfel, iata ca exista si prieteni rai, superficiali, care fac raul si te indeamna la rau. Tot ce ai invatat bun va fi risipit, vei deveni rau ca ei si-i vei face pe cei de langa tine rai! Nu cauta prieteni de acest fel, chiar daca ii cauti pentru binele lor, fiindca iti asumi un risc inutil – doar Domnul poate schimba inima omului!

Ai vrea sa ai prieteni buni? Nu uita ca exista un principiu pe care Domnul l-a dat si care ramane valabil si azi: “tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel!” Deci, fii tu cel mai bun prieten si vei avea cei mai buni prieteni!

Reclame

Despre tinerigepiu
Coordonator proiect

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: