Excursia la Boga si 1 Corinteni 12

Textul din Corinteni care vorbeste despre trupul lui Cristos este prea bine cunoscut, dar nu intotdeauna apreciat in subtilitatea lui. E nevoie uneori de cate un eveniment sau un context specific pentru a percepe mai in adevar cele spuse de Pavel. Observam o figura de stil destul de putin obisnuita in textele Bibliei, personificarea (DEX: figură de stil prin care se atribuie lucrurilor, animalelor sau fenomenelor din natură însusiri omenesti) care aduce o savoare in plus, prin discursurile tinute de mana, de ochi, de picior… Trebuie acordata atentie nuantelor…

Astfel, principiul care se desprinde din acest pasaj este ca diferit nu inseamna deloc mai rau, gresit sau inutil, ba din contra, calitatile noastre sunt apreciate doar atunci cand le folosim pentru folosul altora; slabiciunile noastre sunt acoperite de punctele forte­ ale celor din jurul nostru, pentru ca fiecare sa aducem un plus de valoare si sa ne bucuram de contributia tuturor. Pavel vorbeste despre biserica, despre trupul lui Cristos, dar pana la urma, acelasi principiu se aplica oricarui grup de crestini, care au activitati impreuna, au partasie si au aceeasi viziune de viitor.

Toate aceste discutii le-am avut impreuna cu grupul de tineri de la Gepiu, cu care am petrecut trei zile in tabara la Boga, in muntii Apuseni. I-am cunoscut pe fiecare mai bine, intr-un mediu inedit, si am vazut intr-o masura mai mare care sunt lucrurile bune si cele ne-bune ale fiecaruia. I-am indragit mai mult pentru ca i-am cunoscut mai bine – iar acesta este un alt principiu care merita retinut. Si observand cum reactioneaza ca individualitati dar si ca grup, mi-am amintit de zicerile lui Pavel cu privire la aceasta. Cu siguranta avea dreptate.

Tabara la munte a insemnat o strangere a relatiilor in interiorul grupului. Au fost vreo doua-trei situatii cand s-a pus problema “toti pentru unul si unul pentru toti” si am observat ca cei mai multi si-au asumat responsabilitatea si au inteles ca numai asa se poate. La drumetia mai lunga pe care am avut curajul sa o abordam – 32 de km – am vazut cum s-au sprijinit unii pe altii, si-au purtat la propriu poverile (rucsacii) si s-au ajutat sa treaca prin apele reci ale paraului de munte. Am fost bucuros sa vad ca desi au existat si frustrari, iar oboseala ne facea pe toti irascibili, pana la urma am ajuns toti la cabana seara, veseli si multumiti, gata sa o luam iar de la capat a doua zi. Asta inseamna sa le acorzi celorlalti incredere si respect, iar daca unii sunt mai rezistenti la efort, cel mai bun lucru care sa il faca este sa ii ajute si pe ceilalti. Asta inseamna un grup, o unitate, prietenie, sacrificiu, crestinism.

Ma intorc la Pasajul din Corinteni doar pentru inca o remarca: de ce este bine sa intelegem diversitatea in unitate? In primul rand pentru ca diferit nu inseamna gresit; in al doilea rand, diferentele sunt bune pentru ca astfel grupul devine mai puternic; in al treilea rand, echipati astfel cu diverse calitati, putem si trebuie sa facem cinste lui Cristos prin actiunile, vorbele, atitudinile noastre. Un trup format numai din ochi ar deveni curand prea critic, prea judecator; unul format doar din gura – prea zgomotos si barfitor; numai picioare – prea dezordonat. Deci, cunoscand de ce stim si cum, si cand si unde. Intelegand ca doar impreuna suntem mai puternici pentru ca ne unim abilitatile si priceperile, vom avea mai mult curaj sa traim prin credinta si prin calauzirea lui Dumnezeu. In acest fel, aducem bucurie lui Cristos, cel care este capul trupului, si dam slava celui singur vrednic sa o primeasca!

Edit: link la poze

https://tinerigepiu.wordpress.com/foto-video/

Reclame

Despre tinerigepiu
Coordonator proiect

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: