Alternative ale caintei

Multi oameni ar dori sa afle raspunsul la problema lui Iuda. Avea el de ales cu adevarat, sau era de la inceput “condamnat” la a fi vanzatorul, fiul pierzarii, simbol al tradarii intre prieteni, hulit si blamat de secole? Oare momentul tranzactiei de treizeci de arginti a fost decis de Iuda, in saptamana patimilor Domnului sau undeva la inceput, pe vremea Genesei, in gradina Edenului? Sau chiar mai devreme, in atemporalitatea divina? Asa cum se intampla de multe ori, Biblia nu ne explica fara echivoc dilema, si ramane la aprecierea noastra ce credem, cel putin pana cand Dumnezeu va hotari sa ne desluseasca raspunsul. Pentru ca nu aceasta este problema cea mai importanta din acest context.

Cand Domnul Isus a spus, in mai multe randuri, ca va fi prins, condamnat la moarte, executat, dar ca apoi va invia, ucenicii nu au inteles, ba mai mult, nici macar nu au tinut minte cuvintele Mantuitorului. Oare Iuda nu auzise si el aceste cuvinte? Nu stia care este planul lui Isus? Si totusi, si-a asumat rolul de vanzator, a fost gata sa accepte a-L trada pe Domnul, desi il cunostea si stia ca singura lui vina era ca-i deranjase pe mai-marii preoti si oficiali ai Templului, prin invataturile sale. De ce l-a vandut? Nici nu mai conteaza, e important ce s-a intamplat dupa aceea.

Pentru o clipa, haideti sa ne uitam la Petru. Il vedem curajos, il apara pe Isus in gradina, loveste cu sabia, si totusi, impresionat si inspaimantat de procesul din curtea marelui preot, se leapada de El in fata unei slujnice, de trei ori! Petru? Chiar el! Se petrece tocmai ceea ce el refuzase sa ia in discutie macar, cateva zile mai devreme, cand Domnul ii spusese ca asa se va intampla si ca oricat ar fi de convins de statornicia lui, avea sa-L abandoneze, impreuna cu toti ceilalti ucenici. Insa din nou, cel mai important e ce se intampla dupa aceea, dupa ce canta cocosul, iar Petru isi aduce aminte de vorbele Domnului.

Avem in fata doua ipostaze ale caintei. Iuda, dupa ce il vede pe Domnul suferind si isi da seama de greseala facuta, se intoarce la preoti si se caieste, le da inapoi pretul tradarii si cere eliberarea lui Isus, dar stim ca nimeni nu il asculta. Dupa cum ii spun si preotii, aceasta ramane doar problema lui, pentru ei – oameni –  nu are importanta cainta lui tarzie, pentru ei afacerea s-a incheiat! Biblia ne spune in putine cuvinte ce urmeaza: Iuda s-a dus si s-a spanzurat! Ne putem doar imagina dezamagirea, disperarea si remuscarea lui Iuda, in fata revelatiei de-a fi vandut sangele nevinovat al Mantuitorului si putem intelege cainta lui, mai degraba o intuim – totusi, finalitatea ei este sinuciderea. Cat de trist! Daca si-ar fi acordat inca o sansa, Iuda ar fi putut primi iertarea Domnului, asa cum s-a intamplat cu Petru, care si el s-a lepadat si putem spune, intr-un sens, ca l-a vandut pe Domnul, prin aceasta. Diferenta este ca Petru, iesind afara din curtea marelui preot, se caieste, plange cu amar dar totusi nu-si pierde nadejdea; mai tarziu are ocazia sa descopere minunata iertare a Domnului, atunci cand acesta il intreaba “Simone, fiul lui Iona, Ma iubesti?”

Pavel ne spune ca exista o intristare dupa voia lui Dumnezeu, care duce la pocainta si de care nimanui nu-i pare rau pana la urma. Aceasta duce la viata. Mai exista insa si o intristare a lumii, care duce la moarte pentru ca il exclude pe singurul care poate schimba intristarea in bucurie, Domnul Isus. Alege cainta care sa iti aduca iertare, bucurie, viata! Instristarea fara Isus este periculoasa si inutila. Fugi de ea!

Reclame

Despre tinerigepiu
Coordonator proiect

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: