Vacanta la crucea lui Cristos

Odata cu perioada de concedii se produce o ciudata detasare fata de orice angajament, pluteste in aer libertatea fata de orice orar, programare sau program, e foate bine… Caldura daca nu ne moleseste, ne oboseste, iar concluzia fireasca este ca pana prin septembrie oricum nu se intampla mai nimic… “Nici iarba nu creste intr-o zi” – o deviza potrivita, care daca se repeta in fiecare zi devine un bun pretext pentru leneveala. Pana la urma, e perioada de vacanta, relax; cititi la Matei 6 cu 34!

Dintr-una intr-alta, septembrie fatidic este chiar dupa colt. Ne uitam in urma si descoperim cu mare surprindere ca si aceasta vacanta este pe sfarsite, saptamanile au trecut ca zilele si parca din nou avem nevoie de o alta vacanta, macar pana la Craciun… Apoi, daca facem retrospectiva ultimelor evenimente, cele presupuse a fi deosebite, frumoase, relaxante, descoperim ca cele mai multe au fost doar obisnuite, pragmatice, plictisitoare chiar si vacanta a trecut repede si degeaba. Poate doar in buzunare avem mai putin ca de obicei. Iar alta ca si asta nu mai vine decat la anul, tarziu, tarziu, aproape niciodata, of!

Pana acum doi ani, exista “Tabara Crestina Cristos pentru Romania de la Cortul Intalnirii”. Am participat ani la rand, pentru ca, in ciuda multor probleme si stres care inevitabil afecteaza liderul de grup, experienta spirituala a facut sa merite efortul. Mai exista si acum tabere crestine, desigur. Dar pentru mine si pentru multi alti tineri ai generatiei mele, care acum nici macar nu mai sunt asa de tineri, tabara era punctul principal al vacantelor de vara, a concediului. Totul se programa in functie de aceasta tabara. S-au mai schimbat lucrurile intre timp, dar imi lipseste acest gen de vacanta. Vacanta la crucea lui Cristos.

Odata cu inaintarea prin viata, vin inevitabil noi si noi standarde. Daca esti adolescent, trebuie sa fii trendy. Cand incepi cursurile la facultate, trebuie sa devii “intelectual”. Odata ce ai familie, trebuie sa respecti standardele oamenilor care au familie. Astfel, daca nu respecti aceste standarde, te simti “inadecvat” si te straduiesti sa completezi lipsurile, pentru a nu fi mai prejos. Muncesti mai mult, dormi mai putin, te vezi mai rar cu prietenii, uiti de parintii de la sat; in schimb cauti prietenia oamenilor importanti, de succes, acceptarea si favoarea lor devenind principalul scop in viata. Desigur, nu sunt eu chemat in a rosti judecati daca e bine, sau cat de mult nu e prea mult,  sau daca nu cumva in tot acest efort se pierde tocmai esenta…

Dar ce pot face este sa exprim o constatare: s-au cam rarit vacantele la crucea Domnului. Poate doar pentru mine, dar am banuiala ca la fel e si pentru altii. La intrebarea “Unde mergeti la vara?” realizam ca raspunsul “La tabara!” nu mai este pe lista. Primul raspuns: “La mare”; al doilea “In Grecia”; al treilea “Nu voi lua concediu anul asta!” si asa mai departe. Este aceasta pentru ca nu se mai organizeaza acea tabara cu care ne-am obisnuit, indiferent cum s-ar numi ea? Este pentru ca nu mai suntem adolescenti? Este pentru ca s-au schimbat standardele? Este racirea dragostei?        

Vacanta la crucea lui Cristos este un concept. Eu cred ca oricine si oricand isi poate organiza propria tabara, propria intimitate speciala cu Domnul. Dar El vrea sa ramana preocuparea noastra “No.1”. Doar asa vom reusi sa nu ne risipim capitalul cel mai de pret – timpul – pentru lucruri care nu hranesc! Haideti deci la vacanta!

Reclame

Despre tinerigepiu
Coordonator proiect

2 Responses to Vacanta la crucea lui Cristos

  1. Mari says:

    Wow, cat adevar!!

    Ma regasesc in ceea ce spui si… multumesc pentru „semnalul de alarma”!!

    Simplu, direct si la subiect…fiecare om cauta raspunsuri de genul acesta in ziua de azi.

    Felicitari pentru tot ceea ce faceti acolo la Gepiu si nu numai!! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: