Incurajare cu Psalmul 138

La timpul de partasie cu colegii am citit in aceasta dimineata Psalmul 138. Il citesc adesea si la biserica, pentru timpul de lauda si inchinare, fiindca acest psalm sintetizeaza intr-un mod extrem de simplu si concret esenta motivatiei in a-L lauda pe Dumnezeu. Toate versetele poarta semnificatii profunde, relevante pentru noi asa cum au fost si pentru David cand le-a scris. Fara sa foloseasca multe elemente poetice, asa cum o face in alti psalmi, David ne prezinta o motivatie urgenta, imediata, argumentata, iar noi cititorii pur si simplu nu putem nega realitatea lor si adevarul a ceea ce citim. A fost foarte inspirat omul lui Dumnezeu, probabil in urma unei experiente deosebite cu Domnul!

Imi place mult alcatuirea acestui psalm. David incepe prin a-L lauda pe Dumnezeu, inaintea dumnezeilor. Astfel, de la inceput Ii este afirmata suprematia, iar inchinarea declarata in versetul imediat urmator o subliniaza si mai mult. Lauda si inchinarea este motivata de bunatatea si credinciosia care Il caracterizeaza pe Dumnezeu si este singurul raspuns pe care omul il poate avea in prezenta Lui, atunci cand constientizeaza maretia, maiestatea care il inconjoara. Dumnezeu de altfel este “faimos” tocmai pentru ca este credincios fagaduitelor Lui si se tine de cuvantul dat celor care-L urmeaza pe El. Cat de relevant este acest aspect si pentru noi!…

Versetul 3 prezinta un alt aspect esential: Dumnezeu asculta cand este chemat si reactioneaza oricare ar fi nevoia noastra. Nu ramane nepasator, ci gaseste cel mai bun raspuns, nu acela pe care noi il dorim, ci acela de care avem nevoie! El imbarbateaza si intareste sufletul, fiindca El stie cat de usor ne descurajam noi oamenii, cat de lesne ne pierdem curajul cand situatiile ne sunt neprielnice. Si cum nu ne-ar cunoaste El, cand El insusi ne-a creat, iar cand am fost inselati, El insusi ne-a mai dat o sansa!? Cand El insusi, om fiind, a fost descurajat si a simtit disperarea!

Pentru ca aceste cuvinte care ies din gura lui Dumnezeu au putere si schimba viata celor ce le asculta, David declara ca toti imparatii pamantului vor inalta Numele Domnului. Si asa ar trebui sa fie! Poate nu imparatii vremurilor noastre, cand alte cuvinte sunt apreciate si urmate, dar imparatii, liderii unor vremuri mai putin tulburate asa ar face cu siguranta! Apoi David continua si explica priceperea lui Dumnezeu de-a cunoaste inima omului: smerenia este apreciata iar ingamfarea nu poate fi ascunsa de o inchinare de fatada. Este exact ceea ce trebuie sa auzim si sa invatam – doar El este inaltat, si tine inaltarea in mana Sa. Noi suntem chemati la smerenie si astfel ochii Lui vor fi asupra noastra cu bunavointa.

Ultimele doua versete ale psalmului ne reamintesc principalele idei: Inviorarea in mijlocul stramtorarii vine de la Dumnezeu, iar mantuirea vine din mana puternica a Aparatorului. Biruinta in incercare este urmarea exclusiva a alipirii de puterea Lui, cea care alunga vrajmasii. In final, declaratia lui David este cat se poate de motivanta, iar rugaciunea ce urmeaza este deasemenea un exemplu pentru noi: “Domnul va sfarsi ce a inceput pentru mine. Doamne, bunatatea ta tine in veci: nu parasi lucrarile mainilor Tale.” Avem acest model de convingere, pe care sa ne-o insusim si noi: Domnul se tine de cuvant, iar noi cunoastem si proclamam aceasta! Il vom lauda si-I vom inalta Numele, pentru ca este El vrednic de lauda si inchinare!

Reclame

Despre tinerigepiu
Coordonator proiect

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: