Despre botez – doua ganduri

Botezul este considerat a fi momentul de start in viata crestina. Botezul in apa, despre acesta vorbim, a fost de-a lungul istoriei folosit in multe scopuri, inclusiv politice, matrimoniale, economice, sociale si desigur si religioase. Mai ales religioase. Dar, asa cum se intampla de obicei, religia are prea putin a face cu credinta.

Asa incat, daca vei intreba un crestin ortodox, sau unul catolic, unul reformat sau protestant, toti vor recunoaste cu mandrie ca au fost botezati – increstinati deci – si astfel sunt indreptatiti sa poarte numele lui Cristos. Se mai pune problema credintei? Prea putin, pentru ca e subinteleasa, e presupusa a fi, a fost declarata „la pachet” si deci nesupusa testelor si intrebarilor. E curios cat de importante sunt pentru noi oamenii aspectele exterioare, de forma, de firma, numele si denumirile, iar aspectele profunde, interioare, relevante s-au invaluit intr-un sfios refuz in ce priveste argumentarea si explicarea, fie prin logica, fie prin credinta.

De ce exista oare atatea concepte diferite referitor la botez? Ortodocsii boteaza copiii mici, pana in 40 de zile, prin “marturisirea” nasilor. La catolici se practica stropirea capului iar la neo-protestanti se propovaduieste botezul adultilor. Practicile fizice, ritualurile pentru botez cunosc o diversitate derutanta pentru cineva care se apleaca asupra subiectului. Care forma e cea valabila? Cine greseste? Pana la urma, ce este cel mai important aspect in legatura cu botezul in apa?

In primul rand, trebuie mentionat din start: nu botezul este startul vietii crestine! Cineva devine crestin atunci cand este mantuit, iar mantuirea vine doar prin credinta ca Isus Cristos a purtat pedeapsa pentru pacatele noastre si ca El trebuie sa decida de acum incolo in viata noastra. Mantuirea este un dar de la Dumnezeu – nu o putem “merita” nici “castiga”, la fel credinta, totusi Pavel de atrage atentia sa ducem mantuirea noastra pana la capat! Din sublinierile de pana aici, vedem ca inceputul vietii de crestin este credinta, pe care Duhul Sfant – Dumnezeu o trezeste si o dezvolta in noi, credinta care ne indeamna sa cerem ajutorul lui Cristos, singurul care ne poate ajuta, prin acceptarea lucrarii Lui (jertfa si invatatura) ca principiu fundamental de traire si gandire. In momentul cand aceasta credinta devine convingere profunda, produce incredere, ceea ce denota abandonul nostru total in mana Domnului, renuntand la valorile eu-ul nostru firesc in favoarea valorilor lui Dumnezeu, spirituale prin natura lor. Apoi, ca semn exterior, acceptam si dorim botezul in apa, ca o marturie publica a credintei noastre, un semn exterior a ceea ce exista deja in interior. Iar apoi urmeaza umblarea cu Cristos, care trebuie sa devina o marturie pentru oamenii din jurul nostru asupra noii noastre naturi de fii ai lui Dumnezeu. Aceasta umblare este un proces ce tine toata viata!

In al doilea rand, botezul nu garanteaza mantuirea. Cu tristete am vazut de-a lungul timpului cum sunt impinsi tinerii catre botez, fara ca viata lor reala sa demonstreze vreo schimbare, iar expresia “ingropat fata de lume, inviat cu Cristos” nu are nici o acoperire! “Cine va crede si se va boteza” este cheia. Cine doar se boteaza, o face degeaba. Imi asum greutatea acestor vorbe, pentru ca intr-adevar, studiind Biblia si intelegand mai exact sensul invataturii Domnului, aceasta este singura concluzie acceptabila: botezul neinsotit de nimic altceva, nu garanteaza nimic. Nici macar aparentele unei vieti de crestin, atat de triste de-altfel in absenta lui Cristos…

Reclame

Despre tinerigepiu
Coordonator proiect

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: