… si la inceput de toamna

In 21/22 Septembrie se intampla un ceva anume, ce a fost observat, analizat si contemplat cu mult interes de-a lungul timpului. De secole, de milenii chiar, oamenii au fost convinsi ca momentul de care vorbim trebuie sa insemne ceva special, pentru ca se intampla o singura data pe an si implica nu doar teritoriul cunoscut, pamantean, dar mai ales tinutul cerului, astronomia (si desigur astrologia) si echilibrul dintre fortele care guverneaza vremea si vremurile… Nu cu mult timp in urma, chiar bunicii nostri semnalau venirea toamnei undeva in aceasta perioada, contrar a ceea ce invatasemn noi la scoala, si anume ca toamna incepe la 1 septembrie.

Asa cum banuiti, e vorba de echinoctiul de toamna. Anul acesta momentul in care noaptea va fi egala cu ziua ca durata, momentul care marcheaza venirea toamnei astronomice in emisfera nordica (si a primaverii in emisfera sudica) se va petrece pe data de 22, la ora 23.19.

Deci, abia acum ne aflam la inceput de toamna. Din perspectiva astronomica, matematic vorbind, desigur ca numai cifrele au relevanta in stabilirea lucrurilor. Din punctul nostru de vedere, al oamenilor, inceputul toamnei poarta o incarcatura mult mai putin masurabila in metri, grade, ore… Pentru cei mai multi dintre noi, toamna se face simtita intr-un mod mai subtil, mai intim, in suflet. Ea aduce melancolia-i atat de caracteristica, pentru ca vedem cum se schimba totul in jur, frunzele se ingalbenesc, cad, se risipesc; se face mai frig si incepe sa ploua; se aduna norii, se pierde culoarea, se estompeaza nuantele. Toamna aduce inceputul scolii (deci sfarsitul libertatii!) aduce facturi mai mari la intretinere, aduce dimineata aglomeratia insuportabila pe strazi… E bine ca nu se intampla totul intr-o singura zi!

Este un timp al schimbarii. Daca primavara la randul ei  sugereaza renasterea, prospetimea, inceputul, toamna in schimb sugereaza maturitatea, implinirea, dar si inevitabila apropiere de final. Sfarsitul care vine insidios, pe nesimtite, dar este inevitabil si a toate cuprinzator. Din fericire, nu este si definitiv.

Avem multe de invatat de la acest moment din an. Pana aici, totul era vesel, nepasator si relaxat. Concediu si vacanta. De-acum insa vin preocuparile, grijile, stresul. Dintr-o perspectiva biblica, ne aflam inca in perioada “recoltei de vara”, a secerisului, dar aceasta se va sfarsi curand si va incepe perioada cernerii. Din perspectiva muncilor pamantului, daca abordam cu nepasare trecerea la toamna, vom rata sansa unui an nou reusit, pentru ca acum se pun bazele recoltelor viitoare. Din punctul de vedere al etapelor vietii, putem privi toamna ca pe sfarsitul copilariei si a copilariilor, ca inceput al maturizarii, asumare a responsabilitatilor.

Imi vine in minte unul dintre romanele pe care le-am citit si recitit cu multa placere, acum multi ani: Hotarul nestatornic de Ionel Teodoreanu. E un roman al copilariei, al vacantei, dar care te poarta atat de inspirat prin etapele trairii emotionale, pana in prag de toamna. Cei care va mai aduceti aminte de ciclul La Medeleni poate ar fi interesant sa recititi totul! Mai spuneam nu demult ca ma bate gandul…

In sfarsit, asta este!… Totusi, afara inca mai e cald, o urma a verii trecute. Curand va veni vremea ploioasa. Bucurati-va de ultimele ore…

Reclame

Despre tinerigepiu
Coordonator proiect

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: