Orbul tupeist – Ioan 9

“Doar n-ati vrea sa va faceti si voi ucenicii Lui?!” – Ioan 9:27

Nu as vrea sa va deruteze titlul scrierii mele. Doar ca acesta este primul cuvant care-mi vine in minte cand vorbim despre pasajul din Biblie de la Ioan 9. Orbul descris in acest text are multe insusiri despre care am putea vorbi, dar dintre acestea tupeul cu care raspunde mai marilor religiosi ma impresioneaza. 

Haideti sa luam evenimentele pe rand: Isus trecea printre oameni, dupa o disputa foarte interesanta pe care o avusese in Templu cu cativa iudei ultra-religiosi, in urma careia acestia se hotarasera sa-L omoare, considerandu-L un blasfemiator. Spune Biblia ca Isus s-a ascuns de ei, apoi a luat-o pe alta parte si a iesit dintre ei. Pe cand trecea el cu ucenicii, iata un orb, cersind. Ucenicii intreaba, probabil aducandu-si aminte de o mai veche nedumerire de-a lor: cine a pacatuit, el sau parintii lui, de s-a nascut fara vedere? De aici deduc ca handicapul omului era grav, evident, fara dubiu. Isus da un raspuns asupra caruia merita sa insistam, dar cu alta ocazie; totusi atat mentionez: “…s-a nascut asa, ca sa se arate in el lucrarile lui Dumnezeu.” Pe urma, unge ochii orbului cu tina si-l trimite de-acolo la scaldatoare. Apoi Domnul pleaca, asa incat atunci cand orbul se intoarce “vazand bine” nu-l mai gaseste pe Isus.

Urmatorul aspect interesant este momentul interogatoriului. Fariseii il iau pe orb la intrebari, vor sa afle detalii privitoare la minunea aceasta. Cine, cum, de ce l-a vindecat? Cand orbul le spune ca “cel caruia I se zice Isus” a facut-o, fariseii au o revelatie: blasfemiatorul acela, razvratitul, cel care trebuie ucis cu pietre! Ei rabufnesc cu manie, pentru ca ei nu pot intelege dincolo de limitarea religiei lor. Inutile sunt minunile, semnele, invatatura! Ei sunt legati la ochii mintii si duhului, orbi si surzi, condamnati la impietrire si la ipocrizie, falsi, marginiti, lipsiti de credinta sau logica! Tot ce stiu si pot ei sa faca este sa aduca amenintari, impotriva omului vindecat si impotriva familiei lui. Solutia: excluderea din sinagoga, in ciuda oricarui argument!

Replica fostului orb este superba, cititi discursul lui de la Ioan 9:24-34. Esenta este aceasta: eu inteleg ca cel care a avut puterea sa ma vindece trebuie sa fie de la Dumnezeu, chiar daca toti ar spune altceva. Mie imi este foarte clar ca nu este un pacatos, pentru ca Dumnezeu il asculta. Iar daca cineva nu intelege cum se explica aceasta, e problema lui. Eu nu caut explicatii, pentru ca vindecarea mea vorbeste de la sine. Nu am indoieli si nici remuscari, si nu mai conteaza nimic din discursul vostru sau din actiunile voastre, pentru ca eu stiu! Mi s-a intamplat MIE!

De aceea spuneam ca a avut mare tupeu orbul. Tupeu, adica indrazneala insotita cu un pic de nerusinare. Cu siguranta era nevoie de mare curaj sa te opui mai-marilor religiosi, preotilor, liderilor. Riscurile erau foarte mari, inclusiv viata era pusa in pericol. A lui si a familiei, a parintilor, a celor dragi. Si totusi, omul indrazneste, pentru ca el a inteles intr-un mod foarte personal, foarte special, ca e ceva deosebit, divin, la acel om care-l vindecase. Si retineti! Nu-l vazuse pe Isus niciodata! La final, Isus se intalneste cu el, fata in fata. Fostul orb isi marturiseste credinta, iar Domnul ii mustra inca o data pe farisei, in stilul caracteristic, pentru impietrirea lor. 

Tupeul orbului e de apreciat! Acest fel de tupeu sa il invatam si noi, sa-l exersam si sa-l promovam! E tupeul placut Domnului!

Reclame

Despre tinerigepiu
Coordonator proiect

One Response to Orbul tupeist – Ioan 9

  1. Martzian says:

    Doamne, ajuta-ne sa fim la fel de tupeisti! Pentru ca orbi am fost, da ne-ai vindecat…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: