Cum a iesit Lazar din mormant? – Ioan 11

“Si mortul a iesit cu mainile si picioarele legate cu fasii de panza […]. Isus le-a zis: deslegati-l si lasati-l sa mearga!” – Ioan 11:44

Am auzit la un moment dat un raspuns foarte simpatic la intrebarea din titlu, si am sa vi-l spun si voua mai incolo, insa pana la acel moment, in capitolul 11 din Ioan, sunt alte chestiuni foarte interesante care merita pomenite.

In primul rand, cine era Lazar? Era un “oarecare” dintr-un sat unde mai erau multi altii ca el, nu era nici mai frumos nici mai urat ca altii, nici mai destept, nici mai bogat. Nici mai scolit. Era insa ceva care l-a facut special intr-un mod infinit mai avantajos: Isus il iubea. Un lucru atat de marunt, dar cu efecte atat de mari! Iar cand Isus te iubeste, chiar daca in ochii tuturor vei fi doar un oarecare, in ochii Lui ai valoare si importanta mai mult decat orice statut social, bogatie sau prestanta!

In al doilea rand, de ce l-a lasat Isus pe Lazar sa moara, chiar daca ar fi putut sa-l vindece? Pentru ca textul spune ca El a auzit de boala lui Lazar si a mai ramas, intentionat, inca doua zile pe unde era. Tinem minte ce spune El despre orbul “tupeist”: nici el, nici familia lui nu a pacatuit, dar a fost lasat asa ca sa se vada slava lui Dumnezeu! Cred ca din acelasi motiv au decurs evenimentele asa cum le citim. De altfel, Domnul spune “Lazar a murit, si ma bucur ca nu am fost acolo, pentru voi, ca sa credeti!” iar mai tarziu, in fata pesterii, El se roaga “Stiam ca totdeauna Ma asculti, dar vorbesc astfel pentru ca norodul care sta imprejur sa creada ca Tu M-ai trimis.” De aici intelegem ca dorinta lui Isus era ca oamenii sa vada lucrarea lui Dumnezeu si sa creada in El, ca fiind trimis de Dumnezeu, iar invatatura Sa sa fie perceputa ca avand autoritate divina. Si asa a si fost, pentru ca ”multi iudei […] cand au vazut ce a facut Isus, au crezut in El.”

In al treilea rand, oare credeau Marta si Maria cu adevarat ca e posibil un miracol atat de mare, o inviere? Cand Domnul afirma ca Lazar va invia, Marta Ii raspunde “Da, stiu ca invia, candva in ziua de apoi!” Adica sigur nu azi! Iar cand Domnul continua si declara ca oricine va crede in El va trai chiar si daca ar fi murit, iar oricine traieste si crede in El nu va muri niciodata, Marta spune “Cred ca Tu esti Cristosul […]”. Nici ea, nici Maria nu declara deschis “cred ca fratele meu va invia azi!” De ce? Pentru ca credinta nu poate exista inafara contextului nostru uman – iar moartea este o realitate mult prea imediata ca sa o putem nega cu usurinta, chiar si la nivel declarativ. E interesant ca Domnul isi duce planul Lui pana la capat, chiar daca credinta lor era incompleta. Si totusi, Isus insusi plangea, iar apoi este scris ca El S-a infiorat in Duhul Sau. Este acelasi context uman, unde moartea trebuie luata in serios, fara exceptie.

Si in al patrulea si ultim rand, Lazar a iesit din mormant la vocea Domnului! Asta este ceea ce trebuie sa retinem. Unii spun ca, fiind legat de picioare, Lazar a trebuit sa se tarasca, sau sa topaie sau sa se rostogoleasca… Raspunsuri simpatice, cum spuneam, dar prea putin importante. Chestiunea esentiala este ca atunci cand Isus a strigat “Lazare, vino afara!” acesta a iesit din mormant, in forma in care fusese pus acolo in urma cu patru zile, pregatit pentru odihna de veci. Privitorii au putut ei insisi sa verifice realitatea. Pentru unii, aceasta intamplare a insemnat inceputul credintei lor, pentru altii, inceputul tradarii lor. Pentru tine ce inseamna?

Reclame

Despre tinerigepiu
Coordonator proiect

4 Responses to Cum a iesit Lazar din mormant? – Ioan 11

 1. martzian says:

  Particip si eu la studiul vostru cu o meditatie personala asupra unui verset, cel mai scurt din Biblie, si anume Ioan 11:35 http://martzian.wordpress.com/2009/09/18/cel-mai-scurt-verset-din-biblie/

 2. tinerigepiu says:

  Multumim, Mar(tz)iane! 😉

  Apropo de cel mai scurt verset… ii intreb pe tineri „stiti voi care e cel mai scurt verset din Biblie?” si le explic ca acesta este… „Isus plangea”. Iar vreo doi dintre ei sar „Nu, nu e asta cel mai scurt!” „Cum asa?””Ce mai scurt e ‘Sa nu furi!'”. Wow, corect, pentru ca sunt mai putine litere. E interesant ca si „sa nu ucizi” e de-asemenea mai scurt.

  Nu observasem. Dar iata, intr-un mod ciudat, are sens: Sa nu furi, sa nu ucizi, pentru ca il faci pe Isus sa planga…

  Recomand articolul din link, si in general site-ul Martzianului. Spor la citit!

 3. martzian says:

  Da, e corect. Depinde de criteriul dupa care te ghidezi (cuvinte sau litere). Ca tot suntem la capitolul link-uri, atunci cand a aparut articolul am avut discutia asta si la birou:
  http://martzian.wordpress.com/2009/09/23/cel-mai-scurt-verset-din-biblie-2/

 4. Nina says:

  Wow. Aceasta abordare a textului este superba. Asa de mult imi place ca, uneori citesc cate un text din Biblie, cu totul diferit de acesta, si extrag exact aceleasi puncte majore…
  Cum a iesit Lazar din mormant? Lazar a iesit din mormant la vocea Domnului! Da, numai Domnul poate face ca lucrurile sa se miste, sa ia fiinta. Spre Gloria Lui!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: