Propuneri pentru mai bine

Mi-am propus ca toata luna Ianuarie, fiind inceput de an, sa va aduc in atentie cateva dintre preocuparile cu care ne intalnim, de obicei la inceputuri; printre acestea, bineinteles –  planul  pentru viitor.

La inceputul anului, ne facem o lista, pe hartie sau doar in minte, cu acele lucruri pe care le dorim sa le facem in anul respectiv si ne gandim ca aceasta lista trebuie sa cuprinda cele mai importante schimbari, care sa ne influenteze in bine viata. Unii oameni isi propun sa piarda din greutate, poate un numar de kilograme indelung “cantarit”; altii isi propun sa faca o fapta buna pe zi (sau saptamana sau luna); poate unii sunt hotariti sa citeasca mai mult pe zi din Cuvantul lui Dumnezeu, altii sa se roage mai multe minute. Sa dea zeciuiala. Sa mearga in fiecare duminica la biserica sau sa nu rateze nici un program de tineret. Sunt si oameni care isi fixeaza un scop foarte inalt: sa-si gaseasca un prieten, o prietena, sa se casatoreasca sau sa aibe un copil; sau inca un copil. Sa se lase de fumat, de baut, sa ia permisul de conducere, sa citeasca zece romane, sa dea si sa intre la facultate, sa isi gaseasca o slujba noua. Sau sa iasa la pensie anticipat… Sa nu moara inca

Lista cu propuneri, cu planuri pentru noul an, poate fi oricat de lunga. Poate cuprinde doua-trei idei, sau din contra, doua-trei pagini cu idei. Poate fi fantezista sau modesta, idealista sau pragmatica, in orice caz, cei mai multi dintre noi o avem, cum spuneam, pe hartie sau in minte.

E ceva in neregula cu o astfel de lista? E gresit sa iti doresti mai binele? Am fost invatati, si viata ne invata mereu, ca in fiecare zi trebuie sa fim mai buni, mai priceputi, mai performanti, mai capabili, mai interesanti, mai instruiti, mai frumosi, mai puternici, etc. Atunci cand ne gandim la “ce as vrea eu sa se intample”, ne imaginam ca dorind din toata inima si depunand toate eforturile, vom reusi sa ne atingem telurile. Daca vom esua, este doar din cauza ca nu ne-am straduit suficient, sau pentru ca am fost neseriosi si inconsecventi, iar singurii de vina suntem doar noi insine. Dar nici o problema! La anul, pe vremea asta, mai avem o sansa! Ne putem pregati tot anul de o noua provocare!

Si totusi, am observat din experienta personala, ca mereu, mereu, oricat mi-as fi dorit, mai devreme sau mai tarziu, chiar daca am inceput bine si cu mult entuziasm, vine vremea cand nu mai fac fata, cand uit, cand sunt lenes, iar de planul meu se alege praful. Cum sa inteleg lucrurile deci? Americanii au o vorba: Garbage in, garbage out! Asta inseamna ca daca nimic nu se schimba semnificativ, nici rezultatele nu se vor schimba semnificativ. Este o aritmetica atat de simpla, incat adesea o trecem cu vederea, insa cat adevar! Daca acelasi eu imi propun o lista de scopuri, fara sa schimb nimic in atitudinea mea, in caracterul meu, in inima si intimitatea mea, cum sa ma pot astepta sa obtin altfel de rezultate decat pana acum? De ce s-ar intampla asta? Daca voi continua sa ma alimentez cu Acasa TV, nu voi deveni niciodata olimpic la chimie!

Concluzia este simpla: pentru ca viitorul tau sa fie diferit, lasa-l pe Isus sa iti schimbe prezentul! Numai in felul acesta planurile tale vor avea sansa de-a ajunge la indeplinire.

Reclame

Despre tinerigepiu
Coordonator proiect

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: