Despre lumina

“Acolo nu va mai fi noapte. Si nu vor mai avea trebuinta nici de lampa, nici de lumina soarelui, pentru ca Domnul Dumnezeu ii va lumina. Si vor imparati in vecii vecilor” – Apocalipsa 22:5

Conflictul cel mai evident care exista in universul nostru este intre bine si rau, sau, intr-o formulare alternativa, intre lumina si intuneric, sub aspect moral, critic. Este lupta eterna intre doua forte care par egale si care isi disputa totul, care ne implica si pe noi si in fata carora nu ai decat o optiune. Antiteza intre ele nu poate fi inlaturata, ci doar atenuata, prin nuantele intermediare. Se spune ca lumea nu e doar alb-negru, ci exista o infinitate de nuante de gri. Intr-adevar, de cele mai multe ori este imposibil sa determinam o apartenenta totala la una dintre aceste extreme si trebuie sa ne multumim cu ceva relativ, uneori mai usor de determinat, alteori mai greu, chiar imposibil, pentru ca nuantele sunt inselatoare – fiecare individ le percepe subiectiv.

In sens crestin, lupta dintre bine si rau, sau intuneric si lumina, se da intre Isus Cristos – Dumnezeu Fiul, si Satan – Diavolul. Fiecare om are doar o alegere: unul sau altul. Sau il recunosti pe Cristos ca pe cel ce-ti conduce existenta, si atunci esti al lui, esti crestin, sau nu, si atunci implicit alegi tabara cealalta. Aici nu mai functioneaza intermediarul, nu exista decat alb si negru.

Vorbind despre echilibrul fortelor antagonice, tot in sens crestin, exista o diferenta esentiala: Diavolul nu este egalul lui Isus Cristos. El este un inger, egal in autoritate cu ingerii care i-au slujit lui Isus, deci autoritatea si puterea lui este sub controlul divin. Caracteristica este insa manipularea si ipocrizia lui. El se prezinta ca si cum ar avea o putere egala si antagonica lui Dumnezeu, iar multi oameni accepta aceasta idee, cand de fapt soarta si finalitatea lui Satan este clara, precisa, inevitabila, iar actiunile sale sunt doar ingaduite de Dumnezeu. El este tolerat, nu se impune.

Si acum, la subiect: Intr-o zi, cand Dumnezeu va hotari, Isus Cristos va veni din nou in lumea noastra, ii va lua pe cei care sunt ai lui, si toti vor fi impreuna in cer. Ioan descrie intr-o imagine foarte plastica ceea ce se va intampla atunci: unica sursa de lumina va fi insusi Dumnezeu, care va sta in mijlocul acestor oameni, iar lumina lui va fi suficienta pentru toti! Ei vor imparati impreuna pentru totdeauna! Iata cum, in vremea aceea nu va mai fi intuneric, pentru ca sursa de lumina nu poate disparea, ca soarele in apus, nici nu poate fi ascunsa, nici nu se consuma, asa cum lampa se consuma. Frumusetea cea mai mare este ca Dumnezeu “ii va lumina”, asta inseamna ca toti vor fi conectati si perfect dependenti de El, intr-o armonie desavarsita, care va fi posibila doar acolo si atunci!

Atunci, conflictul dintre lumina si intuneric va lua sfarsit. Nu vor mai exista nuante, totul va fi perfect luminat, perfect alb, perfect in cel mai profund inteles. Intunericul va disparea pentru totdeauna, pentru ca intunericul nu este decat lipsa luminii. Lumina nu va mai tolera intunericul, toate lucrurile vor fi puse intr-o ordine noua. Iar noi, oamenii, vom intelege in sfarsit pe de-a-ntregul, ce inseamna “fii ai luminii”!

Reclame

Despre tinerigepiu
Coordonator proiect

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: