Despre ingrijorare (2)

Asa cum spuneam, chiar analiza superficiala a textului din Filipeni este elocventa. Avem cateva cuvinte cheie in versetele capitolului 4, mai ales in versetele 4, 6 si 8. Ma refer la indemnurile pe care Pavel le da cu privire la momentele cand sa ne bucuram in Domnul – intotdeauna; sa nu fim ingrijorati de nimic; sa ne rugam in orice lucru, multumindu-i Domnului; in fine, ni se vorbeste despre tot ce este adevarat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce e curat, tot ce e drept, tot ce vrednic de iubit…

Ce ramane necuprins, lasat pe dinafara in intelesul acestor cuvinte? Daca spui nimic, ramane ceva pentru care sa te ingrijorezi? Se poate intelege ca exista vreo exceptie? Nu cred! Nimic inseamna exact asta: nimic! Nu ne spune Pavel: “Bine, pentru lucrurile cu adevarat importante trebuie sa va ingrijorati. Ca de exemplu teza la matematica, examenul de bac, alegerea prietenilor, sau o durere mare de cap, sau ceva asemanator. Liber la ingrijorare!” Sigur ca nu este simplu sa aplici aceasta invatatura. Ne vine la indemana sa ne facem griji in legatura cu multe lucruri, asa ne invata viata, e si o reactie normala a unei minti normale. Dar, este o mare diferenta intre a trai apasat, terorizat de teama, panicat de stres si intre a-i spune Domnului: “Doamne, iata care este marea problema care imi aduce ingrijorare! Sunt sigur ca tu vei gasi o solutie pentru mine, si iti multumesc de pe acum! Pun in mana ta temerile mele, si te rog sa le rezolvi!”

Cele mai mari si cumplite ingrijorari ne sunt date de lucrurile pe care nu le avem sub control, pe care nu le cunoastem si asupra carora nu avem putere de decizie. De exemplu, ne ingrijoreaza ziua de maine, sanatatea, viitorul in general, pentru ca nu putem face nimic in legatura cu acestea. Dar mai sunt si ingrijorari pe care noi insine ni le provocam. De exemplu, ne este frica de extemporal, pentru ca nu am invatat. Ne este frica de pedeapsa parintilor, pentru ca nu am ascultat. Si asa mai departe. Eu cred ca in aceste conditii se aplica foarte bine dictonul: “Roaga-te si fa ceva!” Pentru ca Dumnezeu, desi ar reusi in nemarginita lui putere sa-l forteze pe profesor sa-ti dea nota 10, nu o va face niciodata, de vreme ce tu nu ai invatat nici de un cinci chinuit! El vrea ca noi sa-i fim parteneri, sa facem ce avem de facut, respectiv sa ne rugam si sa fim seriosi in orice lucru, consecventi si harnici in tot ce avem de facut!

Este foarte frumos ce spune Pavel mai departe: daca vei renunta la ingrijorare, la temerile care te macina, daca vei promova bucuria in Domnul si vei trai cu increderea ca el te iubeste si te ajuta, ca iti vrea binele si ca nimic nu ti se intampla fara stirea lui, atunci altceva iti va umple mintea, gandurile, inima: pacea lui Dumnezeu. Si ce este aceasta pace? Este liniste, incredere, multumire, calm, siguranta, care toate vin din intelegerea frumusetii si bunatatii lui Dumnezeu, din acceptarea dragostei lui, care e mereu aceeasi, indiferent daca noi ne simtit iubiti tot timpul sau nu. Starile noastre sufletesti sunt schimbatoare, nu dragostea lui Dumnezeu pentru noi!

Intotdeauna, nimic, orice, totul. Tineti minte aceste cuvinte clare, complete, definitive, care nu permit exceptii de nici un fel. Continuati sa aduceti Domnului rugaciuni cu multumiri, cu credinta, cu recunostinta. Astfel, “pot totul in Cristos, care ma intareste!”

Reclame

Despre tinerigepiu
Coordonator proiect

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: