Spiritul Heviţilor

Atunci când poporul evreu a ajuns la Iordan, aproape să ia în stăpânire Canaanul, Domnul a vorbit prin Iosua şi le-a adus aminte de o poruncă pe care el o dăduse şi înainte, şi anume interdicţia de a se amesteca, de-a se asimila populaţiei păgâne existente în ţară. Ţineţi minte cum erau oamenii din cetate? Erau uriaşi – acest lucru fiind semnificativ pentru scopul poruncii pe care a dat-o Domnul.

Uriaşii din Canaan reprezintă ispitele, problemele, complicaţiile pe care viaţa veche, fără Dumnezeu, păgână în esenţa ei, le poate aduce – şi sigur le va aduce – în trăirea noastră cu Domnul. De aceea le spune el evreilor să nu aibă nimic de-a face cu străinii, cu cei „netăiaţi împrejur”. Chiar şi Noul Testament păstrează recomandarea, pentru că „ce legătură este între neprihănire şi fărădelege?”

Unul dintre triburile de uriaşi – uriaş este şi azi acest spirit – era tribul heviţilor. Numele lor înseamnă „loc dădător de viaţă”, poate aţi remarcat deja rădăcina „Eva” care înseamnă „mama celor vii”. Ei bine, singura problemă este că… ei nu erau, nici nu aveau cum fi dădători de viaţă! Doar Dumnezeu are acest atribut. Astfel, în fapt, numele nu era decât o capcană, denumirea – o înşelătorie! Dar, dacă funcţionează, cât rău poate face!…

Şi astăzi oamenii caută viaţa – bucuria, împlinirea, succesul, satisfacţia. Toate acestea sunt lucruri bune, de dorit, întocmai ca şi fructul din grădina Edenului. Iar oamenii, în alergarea lor zilnică, prin eforturi uneori considerabile şi disproporţionate, se străduiesc să le atingă, să le obţină, ca motivaţie şi justificare supremă în viaţă. Noi, efemerii, nu ne dăm înapoi de la nimic şi suntem gata să plătim oricât de mare preţ pentru aprecierea celorlalţi, pentru succes, pentru recunoaştere… Dar mai contează oare până la urmă cât de mult ne chinuim să le avem!?  Viaţa pe care noi o căutăm nu este de fapt nimic din toate acestea, pentru că viaţa plină de mulţumire şi fericire o dă doar Domnul.

Acesta este spiritul heviţilor: înşelăciunea care propovăduieşte viaţa la maximum, care-ţi promite că vei fi fericit şi lipsit de griji… Pe de altă parte, s-ar putea să promită o existenţă plină de semnificaţie, pentru cei care-şi doresc aceasta, pentru că sunt mulţi oameni buni, sinceri, doritori ca viaţa lor să conteze pentru semeni. Totuşi, să nu uităm nici o clipă că numai Dumnezeu dă viaţa, orice sau oricine altceva este un fals! Doar în viaţa dată de el vei găsi satisfacţie, toate celelalte „oferte” sunt minciuni născute din duhul heviţilor, de care, ţine minte, trebuie să te fereşti, să fugi, să îl eviţi şi să îl mustri în numele Domnului. Uriaşii din Canaan nu sunt doar cei descrişi în întâmplările biblice, ci sunt la fel de prezenţi şi azi în vieţile noastre, alături de noi, suntem obligaţi să trăim alături de promotori ai acestor duhuri, fie de mândrie, fie de ură, fie de lăcomie, fie de minciună… Nu putem ieşi din lume, însă cu siguranţă putem şi trebuie să scoatem lumea din noi. Când îl vedem peste tot în jurul nostru, haideţi să nu ne lăsăm totuşi înşelaţi şi ademeniţi, aşa cum fac cei mai mulţi dintre oameni. Ţineţi minte adevărul.

Citeam în Psalmul 105 în această dimineaţă un îndemn foarte sănătos: să ne aducem aminte de minunile pe care le-a făcut Domnul până acum în vieţile noastre! Doar el!

Reclame

Despre tinerigepiu
Coordonator proiect

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: