Moise si experientele sale

Moise a fost unul dintre oamenii mari ai lui Dumnezeu, despre care am mai vorbit şi noi în alte articole, cu siguranţă una dintre figurile majore ale Bibliei, ale Vechiului Testament şi în egală măsură, ale culturii şi religiei ebraice.

Moise, al cărui nume însăşi are o semnificaţie specială (scos – nume dat de fata lui Faraon) a cunoscut înălţarea, căderea, agonia şi extazul, iar dincolo de experienţele omeneşti, a cunoscut experienţa părtăşiei cu Dumnezeu dincolo de înţelegerea noastră. Aş vrea să ne uităm la câteva momente din viaţa lui, pentru a înţelege mai bine care sunt momentele speciale din vieţile noastre:

1. Moise nu trebuia să existe, să trăiască. El a apărut într-o perioadă foarte dificilă pentru evrei, când toţi băieţeii trebuiau ucişi la naştere, iar faptul că a fost ascuns de mama lui trei luni nu a putut împiedica inevitabilul. A fost abandonat pe Nil.

2. Diferenţa o face atitudinea mamei, care nu l-a abandonat pur şi simplu, ci l-a „abandonat” în mâna Domnului. Dumnezeu a condus evenimentele în aşa fel încât însăşi fata împăratului l-a găsit, l-a salvat, l-a înfiat şi l-a redat mamei lui ca doică.

3. Moise a crescut la palat, a devenit prinţ. Totuşi, nu a uitat care e poporul lui, iar când a devenit adult, s-a implicat în viaţa evreilor robi. L-a interesat suferinţa lor, până într-acolo încât a ucis din mânie pentru asuprirea acestora.

4. Din prinţ a ajuns fugar. Din palat în pustie. De la curte, la oi. Din stăpân, slujitor. Tot ce a avut a pierdut. Şcolile cele mai alese, profesorii cei mai pricepuţi, cărţile cele mai scumpe, toate s-au transformat într-o condiţie a omului simplu, banal.

5. După patruzeci de ani, Dumnezeu l-a chemat, pentru o lucrare deosebită. I s-a înfăţişat într-un mod supranatural, aşa încât Moise să înţeleagă importanţa şi greutatea misiunii lui. Şi a înţeles-o – înspăimântat, a refuzat-o!

6. Totuşi, s-a supus voii divine. A devenit purtătorul de cuvânt a lui Dumnezeu. A făcut semne şi minuni în faţa Faraonului, pentru a obţine eliberarea evreilor. În final, după ce a obţinut-o, a devenit liderul, conducătorul poporului prin pustie.

7. A trăit experienţe uluitoare cu Dumnezeu, de la cele mai simple, până la minuni extraordinare. L-a cunoscut pe Dumnezeu în intimitate, a stat de vorbă cu el pe munte, faţă în faţă. A mijlocit pentru popor. A suferit cu el. A trăit pentru el.

8. În cele din urmă, a fost chemat de Dumnezeu pe munte pentru un ultim popas. I-a arătat lui Moise ţara promisă, frumuseţile şi bogăţiile ei, însă i-a interzis intrarea în ea. A fost deziluzia vieţii pentru Moise, sunt sigur, însă cel puţin a zărit finalul.

9. A rămas în istorie, în conştiinţa evreilor, pentru veci. Şi-a împlinit destinul divin…

Reclame

Despre tinerigepiu
Coordonator proiect

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: