Training de consiliere psihologică

Am avut onoarea şi plăcerea să-i avem cu noi pentru două săptămâni pe unii dintre masteranzii şi doctoranzii Universităţii Regent din Virginia, Statele Unite, în specializările consiliere psihologică şi terapie a traumei şi consiliere educaţională. Iniţiativa acestei vizite a venit din partea unei organizaţii din Statele Unite, care a descoperit proiectele Asociaţiei Smiles şi care iată, a considerat că ar fi de interes o asemenea apropiere. Cu siguranţă acei oameni au avut dreptate!

Pentru noi, cei care suntem implicaţi direct în proiecte, luând contact în permanenţă cu cazurile sociale, a fost o ocazie deosebită pentru a ne perfecţiona abilităţile de comunicare şi de interacţiune cu acestea. Chiar mai mult, câteva tehnici simple de ascultare, de relaţionare, ne-au relevat o dată în plus importanţa comunicării corecte şi a detaliilor care pot face diferenţa între o terapie (consiliere) de succes şi una greşită.

Au fost peste 20 de studenţi – la masterat şi doctorat – însoţiţi de doi profesori, specializaţi în terapia traumei. Am avut patru zile de training pentru personalul fundaţiei noastre, iar apoi restul timpului l-am petrecut pe teren, vizitând şi stând de vorbă cu foarte mulţi dintre beneficiarii serviciilor noastre. Am format patru grupe, aşa încât în fiecare zi am ajuns la numeroase locaţii, familii, persoane.

În timpul celor două săptămâni am ajuns să ne cunoaştem mai îndeaproape cu musafirii noştri, aşa că s-au legat chiar prietenii şi relaţii care se vor păstra în timp. Printre cei care au venit sunt mulţi tineri care abia au terminat primii ani de psihologie, iar pentru ei experienţa românească a fost foarte impresionantă. De fapt, toţi s-au declarat impresionaţi de numărul proiectelor noastre, de anvergura lor şi de eficienţa lor. Câţiva dintre vizitatori au fost nu cu multă vreme în urmă în Haiti, pentru a ajuta la consilierea şi sprijinirea celor care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor şi cutremurelor care au avut loc acolo, şi chiar dacă ceea ce au avut ocazia să facă în aceste zile în România este totuşi diferit, esenţa este aceeaşi: a-i ajuta pe oameni să depăşească momentele de cumpănă din vieţile lor.

Regent University este o instituţie de învăţământ superior din Statele Unite, iniţiată de pastorul Pat Robertson, în urmă cu mulţi ani. Acest om al lui Dumnezeu, atât de cunoscut pentru predicile şi cărţile sale, a reuşit să creeze o scoală orientată foarte mult către răspândirea Cuvântului, nu numai prin vorbe ci şi prin fapte. Iar şcoala lor de consiliere este apreciată peste tot în Statele Unite şi în mare măsură peste tot în lume.

In zilele următoare voi încerca, în măsura în care voi găsi suficient timp, să scriu câte ceva despre cele discutate efectiv la trainingul nostru şi apoi câteva experienţe din zilele de muncă pe teren. Sunt sigur că veţi găsi multe informaţii utile, pe lângă descrierea unor situaţii concrete. Săptămâna viitoare vom începe…

Reclame

Despre tinerigepiu
Coordonator proiect

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: