Training – Violenţa casnică

Fenomenul cunoscut şi sub denumirea „românizată” de violenţă domestică este foarte răspândit în societatea noastră, însă nu fac excepţie nici Statele Unite, nici restul Europei, nici vreun alt popor. Este un fenomen universal, care are rădăcini multiple, fie în diversele înţelegeri culturale, fie în ierarhiile familiale sedimentate în societatea respectivă, fie pur şi simplu în lipsa unei cooperări, a unui set de „principii de funcţionare” în cadrul familiei.

Violenţa casnică poate îmbrăca forme ca abuzul fizic, abuzul emoţional, abuzul sexual.  În cazul abuzului fizic, violenţa casnică reprezintă lovirea, bruscarea, împingerea, agresarea, rănirea, orice altă atingere fizică menită să facă rău unui membru al familiei, din partea unui alt membru al familiei. La fel şi abuzul sexual, îl reprezintă orice atingeri, mângâiere, avansuri, aluzii verbale sau comportamentale, sau întreţinerea de raporturi intime, în cadrul gradelor de rudenie, în familie. Abuzul emoţional constă în folosirea ameninţării, a intimidării în vederea controlării acţiunilor şi gândurilor unei persoane din familie. De obicei, scopul este manipularea celeilalte persoane, astfel încât agresorul să simtă că deţine controlul total asupra vieţii celorlalţi; strâns legată de acest aspect este şi gelozia paranoidă, o formă majoră de abuz, foarte des întâlnit. Există şi un abuz economic, unde agresorul încearcă să controleze resursele financiare ale victimei, aşa încât aceasta să devină şi să rămână dependentă de el.

Sunt multiple aspecte legate de violenţa casnică. Însă trebuie să ştim că există soluţii, iar primul pas, dacă eşti o victimă a acestui tip de agresiune, este să ceri ajutorul cuiva. Cel mai adesea, starea de lucruri se înrăutăţeşte, chiar dacă totul începe aproape inofensiv, poate cu o palmă sau un schimb mai aprins de cuvinte. Dacă aceste fenomene devin o obişnuinţă, trebuie să ceri ajutorul unui consilier, a unui prieten, a cuiva în care ai încredere. Apoi, dacă este cazul, trebuie să fii consultat de un medic, pentru stabilirea gravităţii agresiunii suferite.

La modul ideal, atunci când intervine o situaţie de violenţă casnică, atât agresorul cât şi victima vor dori să repare stricăciunile. Totuşi, nu te lăsa impresionată de posibile „remuşcări”, de flori sau atenţii, sau vorbe dulci. Totul poate fi doar o strategie prin care agresorul vrea să te ştie aproape de el, în raza lui de influenţă. Dacă intenţia este sinceră, atunci va fi de-acord să treceţi împreună printr-un program de consiliere.

Trebuie să ştim că atât victima are de suferit – din motive evidente, dar şi agresorul suferă la rândul lui, la un alt nivel. Are o stimă de sine scăzută, e plin de îndoieli, e un om frustrat care nu ştie sau nu poate să-şi exprime trăirile şi poate că el însuşi a fost la rândul lui abuzat. În orice caz, şi agresorul are nevoie de ajutor pentru ca un viitor episod violent să fie pe cât posibil preîntâmpinat.

Dacă eşti agresat sau agresor, victimă sau abuzator, vorbeşte despre problema ta, cere ajutor, participă la consiliere. Nu ascunde o realitate dramatică, pentru că astfel ea nu se va schimba, ci mai degrabă vorbeşte cu cineva de încredere despre ce ţi se întâmplă!

Reclame

Despre tinerigepiu
Coordonator proiect

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: