Trei crai de la Răsărit şi trei păstori… sau nu tocmai?

La prânzul oferit luna aceasta celor mai în vârstă beneficiari ai proiectului din Gepiu, de obicei se pun întrebări, se discută, se argumentează pro şi contra… Discutăm despre orice, de cele mai multe ori despre contextele unor anumite întâmplări din Biblie şi este foarte interesant de urmărit care este reacţia participanţilor la aceste „dezbateri”. Fără îndoială, toţi prietenii noştri în vârstă gustă micile (sau marile) controverse ale textelor biblice, sau a diferenţelor între ceea ce se ştie din generaţie în generaţie şi ceea ce este scris în Biblie, iar de Crăciun nu se putea să nu găsim ceva de discutat…

Ce credeţi? Câţi păstori erau la câmp cu oile lor? Am pus această întrebare ştiind care va fi răspunsul, pentru că este atât de evident ce ne înfăţişează icoanele, poveştile, tradiţia. Bineînţeles, sunt trei păstori! Iar cei mai mulţi au fost de acord cu acest răspuns.

Citim în Evanghelia după Luca despre nişte păstori care erau cu oile la păscut. Cel mai probabil, erau mai mulţi decât trei, de vreme ce era întuneric, iar turmele lor trebuiau păzite cu străşnicie, de prădătorii nopţii sau de frig, sau de cine ştie ce alte pericole. Pot doar să bănuiesc că erau mai mulţi, însă Biblia nu ne spune. Totuşi, nici măcar nu este acesta cel mai important lucru. Ce contează cu adevărat sunt alte două chestiuni: toţi păstorii au hotărât să meargă la iesle, să-l vadă pe pruncul Isus, şi, atunci când au revenit la turmele lor, toţi s-au întors plini de bucurie, lăudându-l şi mărindu-l pe Dumnezeu.

Dar ce spuneţi despre magi? Câţi magi au venit? Aici răspunsul a fost unanim, sigur au fost trei! Nu numai icoanele, dar până şi colindele, viflaimul, toate vorbesc despre trei înţelepţi, trei magi, trei crai… Trei trebuie să fie!

Înainte să citim din Biblie din nou, am spus o poveste care vorbeşte despre patru magi care au pornit în călătorie. Toţi cei patru au luat daruri pentru micul împărat, a pus fiecare în bagaje ce a pregatit şi au pornit la drum. Unul însă, fiind din cale-afară de milos, pe drum s-a tot oprit să îi ajute pe sărmanii pe care îi întâlnea. Şi a tot luat din darul pentru Mântuitor, a tot luat până a ajuns la fundul sacului. Atunci, plin de întristare, a hotărât să se întoarcă din drum, pentru că nu mai avea nimic de dăruit. Morala: faptele bune nu te ajută să ajungi la Cristos…

Ei bine, Biblia ne vorbeşte, la Matei, din nou despre nişte înţelepţi, care au venit la Ierusalim, după ce s-a născut Isus. Nu ştim câţi erau, deşi putem bănui că aveau cu ei suite impresionante de servitori, probabil gărzi înarmate, probabil familiile. Nu cunoaştem toate detaliile, dar iată, din nou, altceva este cu adevărat important: când au ajuns la copilaş, s-au închinat şi au dăruit. Iar mai târziu, când s-au întors acasă la ei, au fost plini de bucurie pentru că l-au văzut pe Mântuitorul şi i-au adus prinosul lor.

Mai sunt încă şi alte puncte interesante de discuţie. Ce vârstă avea copilul Isus la vizita magilor, unde se afla, câţi copiii au fost ucişi de Irod… Dar până la urmă, ce contează este că toţi cei ce s-au întâlnit cu Pruncul au fost plini de bucurie, L-au mărit pe Dumnezeu, I s-au închinat, au fost gata să sacrifice din ce aveau ei şi au dăruit cu bucurie! Tu ce spui?

Reclame

Despre tinerigepiu
Coordonator proiect

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: