Mai mult despre “zonele gri”

Este dansul un lucru păcătos? Este păcat să porţi inele, lănţişor de aur sau cercei? Cum stăm cu îmbrăcămintea, este păcat să poarte fetele pantaloni? Dar băieţii părul lung? Cât de lung? E voie să bei un pahar de vin? Sau dacă nu un pahar, câte înghiţituri? Este ok să îmi dau întâlnire în oraş?  Dar fumatul e păcat? Dar biliardul? Cât de des pot merge la cinematograf? E păcat să mestec gumă? (Nu zâmbiţi, e o întrebare legitimă în multe biserici!) Pot să lucrez duminica sau să-mi fac temele? Pot să mă uit la televizor? Internetul e păcat?

Şi aşa mai departe… Lista cu situaţiile potenţiale în care ne punem întrebarea „E păcat să…?” poate fi nesfârşită, cu siguranţă nu poate fi cuprinsă într-un mic articol ca şi acesta!… Dar…

Încearcă să îţi alcătuieşti lista personală de situaţii în care nu ştii cum stai… Nu eşti sigur ce ai voie să faci şi ce nu, poate ai ajuns chiar să trăieşti mereu sub apăsarea acesti poveri. Nu te mai poţi bucura de viaţă pentru că simţi mereu o reţinere – nu doreşti să încalci vreo poruncă, vreo regulă, ca să nu îl superi pe Dumnezeu, care e gata să te pedepsească, nu-i aşa? Roagă-te pentru fiecare din punctele de pe listă, sincer şi cu credinţă, cere ajutorul şi călăuzirea Duhului Sfânt. Roagă-l pe Dumnezeu să te ajute să înţelegi lucrurile în voia Sa şi cere înţelepciune de la El pentru a discerne problemele reale de cele care nu au importanţă până la urmă.

Apoi, încearcă să îl înţelegi mai bine de Dumnezeu. El nu poate fi cuprins pe de-a-ntregul de mintea omului, însă trebuie să ne formăm o imagine reală despre El. Mulţi îl văd ca pe unul care stă undeva sus, în cer şi pedepseşte orice greşeală, ţinând o nuia mare în mână şi plesnindu-i pe bieţii păcătoşi, adică noi muritorii de jos de pe Pământ. E greşit! El ne iubeşte şi în dragostea lui a ales să sufere Domnul Isus pentru păcatul nostru, astfel încât viaţa noastră să fie liberă de condamnare.

Citeşte Biblia! Nimic nu poate înlocui acest fel de a-L cunoaşte pe El şi modul în care El se descoperă omului. Prin citirea Bibliei vei înţelege când şi de ce este Dumnezeu „mânios”, când este „dragoste”, când este „foc mistuitor”. Nu te mulţumi să îţi formezi părerea despre Dumnezeu doar din frânturi de adevăr, din amintiri ale unor predici care te-au impresionat, sau din ce spun unii şi alţii! Nu îmbrăţişa fără discernământ folclorul despre Dumnezeu, părerea „populară”! Este atât de greşită, atât de eronată şi pervertită părerea despre El în rândul mulţimilor, încât vei „cunoaşte” un Dumnezeu fals, o imagine complet diferită de ceea ce doreşte El să înţelegi. Nu te lăsa păcălit!

Ascultă părerile unor creştini mai experimentaţi. Nu-i căuta neapărat printre fraţii mai în vârstă, ci caută-i printre cei care aduc roadele Duhului. Încearcă să înţelegi şi de ce nu, să te obişnuieşti cu principiile lor de viaţă. În toate lucrurile, caută exemplele bune pe care merită să le urmezi, şi nu fi indiferent la faptul că este imposibil să rămâi neinfluenţat de cei de lângă tine. Am vorbit şi înainte despre aceste lucruri – caută în trecutul acestui blog. Fii gata să îţi schimbi părerile, dacă raţiunea şi mai ales conştiinţa îţi cere asta! Apoi vei vedea că este mai uşor să înţelegi ce e păcat şi ce nu!

Reclame

Despre tinerigepiu
Coordonator proiect

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: