Iniţiativele de care este nevoie

„Cum adică? Nu am înţeles enunţul acesta prea bine!… Doar nu crezi că vei putea pomeni toate iniţiativele pe care cineva ar trebui să le aibă, pe o singură coală A4?!… Şi până la urmă, despre ce iniţiative este vorba? Vorbim despre lucrurile spirituale sau despre ce anume?”

Nu vreau decât să vă reamintesc câteva lucruri pe care de altfel le ştim cu toţii deşi pare că le-am uitat, chestiuni de viaţă în definitiv, care au relevanţă pentru orice aspect al existenţei noastre, ca fiinţe sociale dar şi ca indivizi. Sunt câteva idei, cu valoare de reflexie poate, dar care aş dori să vă facă să meditaţi două-trei clipe…

Iniţiativa 1: Fii modest – înţelege că nu ştii şi nu poţi totul!

Biblia ne îndeamnă să fim modeşti, smeriţi, şi să nu umblăm după lucruri peste măsura noastră. Adică e bine să îşi cunoşti „lungul nasului” şi să nu îţi asumi responsabilităţi pe care să nu le poţi duce la capăt. Dacă poţi, mergi înainte! Dar dacă nu poţi, lasă pe altcineva, pentru că s-ar putea să strici mai mult decât să zideşti. Pe de altă parte, un proverb zice că Dumnezeu nu a pus toată mintea în capul unui singur om! Fii deschis să asculţi şi părerea altuia, chiar dacă ţi se pare că nu are nimic de spus!… De foarte multe ori, contrariul se dovedeşte a fi adevărat!

Iniţiativa 2: Cultivă bunul simţ- e o floare rară!

În ultimii ani, parcă tot mai mult se pierde „simţul comun”. Este înlocuit cu un tupeu agresiv, urât, mirosind a transpiraţie şi prostie! Datul din coate a devenit profesie de credinţă pentru mulţi dintre semenii noştri, este o etalare a instinctelor profunde, animalice, ce scot în evidenţă egoismul primar; ca o culme, îi vedem pe preacuvioşi înghesuindu-se la puparea moaştelor, la butoaiele cu apă (de ploaie) sfinţită, totul cu sete, cu un patos justificat doar de credinţa stupidă în lucruri ce nu au nici un fel de valoare! Nimeni nu se înghesuie să ajute, să se pocăiască, să fie mai bun, mai tolerant, mai iubitor! Bunul simţ trebuie maltratat, luat în derâdere, sufocat sau ignorat până dispare – acesta pare a fi scopul masei! Tu fii însă înţelept şi învaţă să-l apreciezi, pentru că dacă e să adăugăm valoare lumii în care trăim, numai aşa se poate! Lasă locul doamnei sau bătrânului care stă în picioare, când iei tramvaiul; spune „vă rog” şi „mulţumesc” atunci când ai nevoie de ceva; nu privi în partea cealaltă, fără să saluţi, când treci pe lângă cineva cunoscut; răspunde când eşti întrebat, vorbeşte frumos, fii amabil! Atâtea situaţii în care poţi aduce o bucurie, un zâmbet prin atitudinea ta, sau din contră, supărare, frustrare, resentimente. Dacă egoismul, ignoranţa, prostia se deprind, eu cred că şi bunul simţ poate fi învăţat – fii deci cel mai bun şi mai priceput profesor!

Iniţiativa 3: Fii pozitiv, fii optimist!

Spunea cineva că e mai bine să faci riduri la coada ochiului, pentru că ai zâmbit toată viaţa, decât pe frunte, pentru că ai fost mereu încruntat! Sunt mai uşor de mascat, se pare! Ce pot să spun cu siguranţă este că de-a lungul anilor, şi optimismul şi pesimismul creează urme, efecte. E suficient să te uiţi la cei care au ajuns la 50, 60 sau 70 de ani de viaţă. Unii oameni devin atât de amari, de acri, de lipsiţi de bucurie şi de senin, încât toată lumea îi evită – poate doar cei ca ei să nu fie deranjaţi! Pe de altă parte, vei găsi oameni care au o frumuseţe interioară, o căldură sufletească ce rezistă oricărei situaţii, o mulţumire adâncă şi o pace netulburată, chiar dacă trec prin greutăţi deosebite! De ce? Pentru că ei văd totuşi jumătatea plină a paharului, văd caşcavalul şi nu găurile!

În încheiere, o glumă:

Pesimistul spune: „Mai rău nu se poate!”

Optimistul dă replica: „Ba se poate!”

Reclame

Despre tinerigepiu
Coordonator proiect

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: