Slava lui Dumnezeu

Romani 11:33-36: „Cât de bogat este Dumnezeu în îndurare şi cât de adânci sunt înţelepciunea şi cunoştinţa Lui! Cât de greu de cercetat sunt judecăţile Lui şi cât de neînţelese sunt căile Lui! După cum este scris: Cine cunoaşte gândurile Domnului şi cine poate fi consilierul Lui?” „Cine I-a dat ceva lui Dumnezeu pentru ca Dumnezeu să-i fie dator să-i dea ceva în schimb?” Toate lucrurile au fost create de El, există prin El şi pentru El. A Lui să fie slava în veci! Amin!” – Noul Testament, Traducere în limba română modernă.

În traducerea nouă, textul acesta este poate apărea mai proaspăt, mai clar, deşi îl cunoaştem foarte bine şi unii am crescut auzind nenumărate predici inspirate de el, iar mesajul este evident acelaşi, doar că sunt folosite cuvinte mai apropiate de limbajul obişnuit al vremurilor noastre. Dealtfel, consider că unul dintre dezavantajele traducerii Cornilescu este limbajul învechit, nu de neînţeles, dar care a devenit aproape exclusiv apanajul religiosului; astfel, omul obişnuit al secolului XXI nu-l mai percepe în primul rând intim, personal, ci mai degrabă detaşat, ca o relicvă, ca o limbă a misticului. Deci, pentru că am devenit oarecum imunizaţi la textele biblice prea bine cunoscute, este binevenită o reîmprospătare a limbajului, aproape ca o trezire la realitate.

Textul în sine este extraordinar de elocvent. Pavel devine adesea un apologet al măreţiei lui Dumnezeu în scrierile sale, pentru că doreşte să transmită, să facă clară nevoia de reverenţă şi de abandonare în faţa Lui, tuturor cititorilor. Deci, şi nouă astăzi! Pentru Pavel, unul dintre lucrurile de bază este descoperirea, acceptarea şi recunoaşterea îndurării lui Dumnezeu faţă de fiecare dintre noi – fără acest element, orice „credinţă” este dovedită falsă şi neroditoare. Astfel, Pavel ne comunică, folosind cuvinte clare şi simple, că Dumnezeu este suveran absolut, iar judecăţile pe care El le rosteşte sunt întru totul acceptabile şi mai mult, perfecte! În ciuda faptului că adesea nu le înţelegem!…

Este interesant de văzut că primul element despre care ni se spune este îndurarea Domnului. El ne arată nouă, oamenilor, o bogăţie de îndurare, un belşug de bunăvoinţă, o revărsare a favorurilor şi a graţiei divine! O splendoare ce nu poate trece neobservată, decât poate în ochii omului răzvrătit, corupt, despărţit de Dumnezeu şi cufundat în întunericul adânc al păcatului ucigaş! Totuşi, pentru cei mai mulţi, bunătatea Tatălui este evidentă! Trebuie să fie!

În al doilea rând, aflăm că judecăţile şi înţelepciunea Domnului sunt de cele mai multe ori mai presus de puterea noastră de înţelegere. Deşi nu ne place, trebuie să recunoaştem că mintea noastră limitată are nevoie de ajutorul credinţei şi a încrederii în El, mai ales în faţa situaţiilor neplăcute, adesea dureroase, prin care trecem. Când pierdem pe cineva drag, când suferim sau vedem oameni nevinovaţi suferind pe nedrept, când vedem copii condamnaţi la mizerie din cauza unor părinţi iresponsabili, când ne este greu să vedem bogăţia de îndurare, atunci avem nevoie de acceptare şi trebuie să spunem pur şi simplu: „Ştie Domnul de ce!” Nu avem o altă alternativă decât să ne bizuim pe promisiunile Lui, în ciuda evidenţelor! Iată ce mare provocare ni se pune în faţă!…

În al treilea rând, trebuie să înţelegem că nimic din ce facem nu poate impune lui Dumnezeu o decizie sau alta. El ESTE suveran! El face ce doreşte. El se îndură de cine vrea să se îndure! Are milă de cine vrea, şi nimeni nu poate întreba „de ce?” Dumnezeu nu „trebuie”, oricât de revoltător ar putea părea! Noi suntem doar „lutul”, suntem doar „robi nevrednici”! Totuşi, alegerea Lui a fost să se îndure, să aibă milă, să ne facă „fii” şi „moştenitori” – în întregime alegerea Sa! Noi nu am fi putut face absolut nimic pentru a determina această bunăvoiţă de necuprins!

Din El, prin El şi pentru El sunt toate lucrurile! Cu atât mai mult tu şi eu, simpli muritori, simpli păcătoşi!… Şi totuşi, harul fără margini ne-a fost dat nouă! Toată slava să fie a Lui în veci! Amin!

Reclame

Despre tinerigepiu
Coordonator proiect

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: